دوران مدرسه دوستی داشتم که عاشق باز کردن مغازه اسباب بازی فروشی بود! چند روز پیش خیلی اتفاقی دیدمش. از کسب و کارش گفت؛ فروشگاه اسباب بازی کودکان اوتیسم راه انداخته بود. دیده بود تعداد رقبا و هزینه لازم برای راه اندازی اسباب بازی فروشی زیاد است؛ پس تصمیم گرفت گوشه ای از بازار را در دست بگیرید. چه تصمیم درستی هم گرفت!
از هر ۶۰ کودکی که به دنیا می آید، یک نفر ممکن است که مبتلا به اوتیسم باشد. دوست من تصمیم گرفته بود برای همان یک نفر خدمات ارایه کند. یعنی یک بازار نیچ را انتخاب کرده بود؛ بازار هدف کوچک تر، رقبای کمتر، شانس موفقیت بیشتر! دقیقا موضوع همین وبلاگ فروشگاه ساز آسازون...
بازاریابی نیچ (Niche Marketing) به چه معناست؟
نیچ مارکتینگ یک سبک و استراتژی بازاریابی است که در آن، خانواده کوچکی از یک جامعه بزرگ، به عنوان بازار هدف انتخاب می شوند و کل تمرکز، صرفا روی رفع نیازهای آن خانواده قرار می گیرد. شما در بازاریابی نیچ یا همان بازاریابی گوشه ای یا جاویژه، مشتری های خاص خودتان را خواهید داشت. مشتری هایی که هرکسی برای رفع نیازشان خدمات ارايه نداده؛ پس خواه یا ناخواه به سمت شما کشیده می شوند.
چرا باید به سمت بازاریابی گوشه ای برویم؟
نیچ مارکتینگ یکی از پرطرفدارترین استراتژی های بازاریابی در دنیای امروز است! احتمالا با خواندن مطالب بالا تا حدودی متوجه دلایل این موضوع شده اید. در ادامه میخواهیم خیلی واضح تر، دلایل اهمیت جاویژه را با هم بررسی کنیم تا ببینیم چرا می گویند گوشه بازار را باید دریابیم؟!
بازار رقابتی خلوتی در نیچ مارکت وجود دارد
هرچه بازار بزرگتر باشد، پای رقبای بیشتری وسط است؛ در نتیجه شانس موفقیت کسب و کارهای نوپا پایین می آید. اما در نیچ مارکتینگ که بازار هدف خاص و منحصر به فرد است، قطعا برندهای کمتری نقش آفرینی می کنند؛ پس شما به عنوان یک برند نوپا و ناشناخته، حتی بدون صرف هزینه های هنگفت برای تبلیغات، می توانید خیلی سریع مطرح شوید.
در جاویژه ارتباط با مخاطب راحتتر است
یکی از اصلی ترین گام های بازاریابی، شناخت و ارتباط موثر با مخاطبان است. از آنجایی که بازاریابی گوشه ای با مخاطب های خاصش معنا می گیرد، پس شما در بدو ورود به بیزینس با استراتژی نیچ مارکتینگ، ۱-۰ از افرادی که همزمان با شما وارد بیزینسی با بازار هدف وسیع و مخاطب های ناشناخته شده اند، جلوتری اید.
نیچ مارکتینگ بودجه کمی نیاز دارد
یکی از مهمترین دلایلی که افراد را به سمت بازاریابی گوشه ای سوق می دهد، این است که برای ورود به آن نیاز به هزینه زیادی ندارید. شما با یک بوجه حداقلی می توانید در یک بازار نیچ، پر قدرت شروع کنید و کوبنده ادامه بدهید.
چگونه یک حوزه نیچ مارکت خوب پیدا کنیم؟
با توجه به انواع و اقسام نیچ مارکت ها، برای پیدا کردن یک گوشه بازار دنج، راهکارهای مختلفی پیش روی شماست. کافی ست شناخت خوبی از انواع جاویژه ها پیدا کنید؛ سپس با نیم نگاهی به دور و اطرافتان، چندین نیچ مارکت را به چشم خواهید دید که تا به حال کسی برای رفع نیازهایشان، گامی بر نداشته است.
۱. نیچ مارکتینگ بر اساس جغرافیا
در نیچ مارکتینگ بر اساس جغرافیا، ساکنین یک جغرافیای خاص (شهر، روستا یا کشور) به عنوان بازار هدف انتخاب می شوند و فعالیت نیچ مارکتینگ حول رفع نیازهای همان جغرافیای خاص برنامه ریزی می شود.
۲. نیچ مارکتینگ بر اساس محصولات
نیچ مارکتیک بر اساس محصولات یکی از رایج ترین روش هاست! در این روش از جاویژه تمرکز روی یک محصول خاص و ویژه خواهد بود. یعنی به جای اینکه از مخاطبان هدف به محصول مورد نیازشان برسیم، با بررسی یک محصول خاص، مخاطب هایی که ممکن است آن را بخواهند، پیدا کنیم.
۳. نیچ مارکتینگ بر اساس قیمت
در بازاریابی نیچ بر اساس قیمت، شما باید محصولاتی با قیمت خیلی بالا یا خیلی پایین ارایه دهید. قطعا این قیمت گذاری بر اساس میزان کیفیت و موقیت جغرافیایی شما، متفاوت خواهد بود و مخاطبان محدود و خاصی را به سمت شما خواهد کشید. برند معروف و گران قیمت ورساچه یکی از موفق ترین نیچ مارکتینگ ها بر اساس قیمت است که مخاطبین هدف خود را سلبریتی های هالیودی در نظر گرفته است.
۴. نیچ مارکتینگ بر اساس شرایط افراد
بازاریابی بر اساس شرایط افراد، یکی از راحت ترین روش های پیدا کردن یک نیچ مارکتینگ ناب است. همان طور که از نام این روش معلوم است، مخاطبان با توجه به ویژگی هایی که آنها را متمایز از دیگران می کند، انتخاب می شوند. مثلا فروشگاهی که به جای فروشگاهی که لباس بارداری میفروشد، یک جاویژه با توجه به شرایط افراد راه انداخته است.
جان کلام
در این وبلاگ انواع جاویژه و مزایا آنها را باهم بررسی کردیم! باز هم تاکید میکنیم که گوشه بازار یک کنج دنج برای موفقیت کسب و کارهای نو پاست؛ البته میزان موفقیت شما در بازاریابی گوشه ای هم، دقیقا مثل همه روش های بازاریابی دیگر به میزان تلاش و همت خودتان بستگی دارد.
حتما نظرتان درباره بازاریابی نیچ و انواع نیچ مارکتی که دوروبرتان دیده اید را در بخش نظرات انتهای همین صفحه با ما و سایر کاربران آسازون در میان بگذارید تا بتوانیم بیشتر با هم درباره این روش بازاریانی ناب، صحبت کنید.
نظرات شما:
نظر دهید